JoomlaTemplates.me by Discount Bluehost
 • Aktuális szülői tájékoztató ITT olvasható.
 • K30
 • Dobsuli

Szűrő

Halloween a Dobsuliban

 

 Iskolánk évről évre megrendezi a már-már hagyományosnak mondható Halloween-t, amelyben minden osztály tevékenyen részt is vett.Töklámpások, boszorkák és egyéb ijesztő jelmezesek lepték el a 111 éves épületet. Rendhagyó módon az idei évben osztálykereteken belül zajlott le ez az esemény. A 7. osztályosok az alsótagozatosoknak különböző feladatokat adtak, amelyek természetesen a Halloween-hoz kötődtek. A rémségek házába /Haunted House/ minden osztály ellátogatott.

  

  

                                               A többi kép ITT tekinthető meg.

 

 

 

Nyílt nap 2018-2019. tanévre

Szeretettel várunk minden érdeklődő 8. osztályos tanulót a szakgimnáziumi nyílt napra.

Regisztráció: http://www.erzsebetvarosiiskola.hu/index.php/540-beiskolazas-k30-9-evfolyam

A nyílt nap programja:

 

Halloween

Halloween az 1.d osztályban

Halloween a 3.a osztályban

Minimax Gyerekhajón a 2.k osztály

 

A 2.k osztály tanulói október 22-én, vasárnap délelőtt egy izgalmas programon vehettek részt a Minimax Gyerekhajón. A gyerekek egy versíró-, és rajzpályázaton nyerték el az első helyet és a hajózási lehetőséget a zsűri véleménye alapján. A hajóm nagyon élvezték gyerekeink a programokat, volt ott koncert, bűvész, arcfestés, sok-sok játék és még tombola sorsolás is.        /Dudás Ildikó/

 

 

                                            A többi kép ITT tekinthető meg.

 

VIII. kerületi Tűzoltóságon a 2.k osztály

 

 

2017. október 13-án ​a 2.k osztályos tanulóink a 8. kerületi Tűzoltóságon jártak. Itt megismerkedhettek a tűzoltók munkájával, eszközeikkel, a tűzoltóautók legfontosabb felszereléseivel. A barátságős tűzoltók szívesen válaszoltak a gyerekek érdeklődő kérdéseire, még a sisakjukat is felpróbálhatták. Próbariasztás során láthatták a tűzoltók gyors reakcióját is. A gyerekek rajzait nagy szeretettel fogadták cserébe a látogatásért.                                                                                                                                                                                                            

/Dudás Ildikó/                                                                                                                  

 

 

                                            A többi kép ITT tekinthető meg.

Így emlékeztünk meg az október 23-i eseményekről

 

Október 16-án a felső tagozatos diákok képviselői Ági néni és Edina néni kíséretével felkeresték Nagy Imre síremlékét az Új Köztemetőben. A hetedikes tanulók pedig az alsó tagozatos kisdiákoknak meséltek az 56-os eseményekről az iskolában.

 

 

                                            A többi kép ITT tekinthető meg.

 

A Fehér Bot Nemzetközi Világnapja

 

 2017. október 2-án és 9-én iskolánkba látogattak a Vakok és Gyengénlátók Országos Egyesületének tagjai.  Etika órán a fehér bot napja alkalmából iskolánk felsős tanulói részére interaktív, elfogadást segítő programot tartottak. A beszélgetések során megtudtuk, hogyan tud egy látássérült megoldani olyan mindennapi dolgokat, melyek egy „ép” ember számára csak rutin műveletnek számítanak, s a „jól segítés” mikéntjéről is beszéltünk. Megpróbáltunk bekötött szemmel papírpénzt és érmét felismerni. A vakvezető kutyákról is kaptunk információkat, pl. honnan lehet megállapítani, hogy a kutya éppen „szolgálatban” van. A gyerekek érdeklődtek a vakok számára okostelefonon elérhető applikációkról, játékokról is.

/Grecsnik Györgyi/

  

  

                                               A többi kép ITT tekinthető meg.

Határtalanul

 
 
 Október 10. és 13. között a 7.k tanulói Nóra néni és Hajni néni kíséretében a Határtalanul program keretén belül Erdélybe utaztak.
Nagyszalontán Arany János szülőhelyét keresték fel. Nagyváradon a püspöki székesegyházban tettek látogatást, ahol Szent László hermáját tekintették meg. Egy tordaszentlászlói iskolába is látogatást tettek. Az itthonról vitt ajándékokat nagy örömmel fogadták az ottani diákok és tanárok.
A programból nem maradhatott ki a kolozsvári és a tordai városnézés sem. A Tordai-hasadéknál csodálatos környezetben, egy izgalmas túrában volt részük. 
Marosvásárhelyen megcsodálhatták a Kultúr Palota impozáns épületét és látogatást tettek Teleki könyvtárában. Jártak a parajdi sóbányában, Korondon pedig a bazársoron válogattak a kézműves termékek rengetegében. A Medve-tó körül csodálatos őszi napsütésben tettek sétát. Gyulafehérváron bejárták a várat, útjukat végül Aradon zárták. Csodás élményekkel tértek haza!
 
  
  
                                                    A többi kép ITT tekinthető meg.
 

Játéktanulás angolul

Eszter néni irányításával minden pénteken „megtanulnak” egy-egy játékot angol nyelven a gyerekek. A többnyire mozgásos feladatokban felszabadultan használják a tanult szavakat, észrevétlenül fogadják be az újakat. A jókedvű foglalkozásokon játék a nyelvtanulás!

A JÉGTORONY TITKA

 

A Vajdahunyadvárban nyílt, új őszi kiállítás (A JÉGTORONY TITKA) és játék egy képzeletbeli sarkvidéki utazásra, izgalmas kincskeresésre hívta a gyerekeket, akik egy mesebeli kalandrészesei voltak. Október 4-én a 3.k osztály tanulói vettek részt ezen az izgalmas programon.

 

 

                                            A többi kép ITT tekinthető meg.

Október 6. Aradi vértanúk emléknapja

 

Október 6-án a hagyományhoz hűen a diákok és a tanárok egy-egy szál virággal érkeztek az iskolába. A délelött folyamán az osztályok a virágokat az első emeleten kialakított emlékhelyen, a tizenhárom vértanú fényképe előtt helyeztek el. Egész délelőtt égtek a megemlékezés mécsesei. Itt álltak díszőrséget a DÖK képviselői. A virágokat Ági néni és Laci bácsi kíséretével a Fiumei úti temetőbe vitték ki a diákok. A gyerekek a csokrokat nemzetünk nagyjainak sírjain helyezték el. A sírkerti sétát a Deák Ferenc és Batthyány -mauzóleumban tett látogatás zárt le.

 

 

                                            A többi kép ITT tekinthető meg.

 

Bemutatkoztunk a Hungexpón

Kedden és szerdán tartotta a Budapest Főváros Kormányhivatala a Szakmázz! pályaválasztási kiállítást. Iskolánkat a 9. és 10. évfolyam képviselte. Ezen a kiállításon ismerkedhetnek meg a 8. osztályosok a választott szakmájukkal, iskolájukkal.​

Mi is nagy örömmel várjuk az új 9.-eseket! 

 

 

Szavalóverseny

Iskolánk humán munkaközössége házi szavalóversenyt hirdetett "Szeptember végén" címmel. Magyar szerzők tájleíró veseivel lehetett jelentkezni. A téma az ősz volt. A gyerekek 5-6 , 7-8 , valamint 9-10-es korcsoportban versengtek. A zsűri a vállalkozó szellemet dicsérő oklevelekkel jutalmazta.

A monori börzén

Iskolánk szakgimnáziumi osztályai bemutatkoztak a monori pályaválasztási börzén. A jövő héten ott leszünk a "Szakmázz"-on a BNV területén.

Sportszakkör

Szerda délutánonként az alsós osztályok sportköri foglalkozásokon vesznek részt. Nagyon várják már, hogy még több lehetőségük legyen a játékos mozgásra.

Rajzpályázat

Kedves Gyerekek!

A Dobsuli ebben a tanévben ünnepli fennállásának 111. évfordulóját.
Ez alkalomból 2017. november 13.-tól 17.-ig ünnepi programsorozatot szervezünk, melynek egyik eseménye egy rajzkiállítás a legjobb munkáitokból.

"Dobsulis életképek" FOTÓPÁLYÁZAT

Kedves 5-6-7-8. osztályos Diákok!
A cím magáért beszél, dobsulis életképeket várunk a nagyoktól.

Iskolatörténeti kiállítás

A Dobsuli ebben a tanévben ünnepli fennállásának 111. évfordulóját.
Ez alkalomból 2017. november 13.-tól 17.-ig ünnepi programsorozatot szervezünk, melynek egyik eseménye egy iskolatörténeti/oktatástörténeti kiállítás lesz.

Holland vendégek

 

 

 

Október 2-án holland főiskolások látogattak el a Dobsuliba. A vendégek betekintést nyerhettek iskolánkba folyó oktatási folyamatokba. 

  

  

                                            A többi kép ITT tekinthető meg.

 

KITŰZŐ-terv

KITŰZŐ-terv a DOBSULI 111 ÉVES FENNÁLLÁSÁNAK ÉVFORDULÓJÁRA

Beiskolázás - K30 - 9. évfolyam


Bemutatkozás

Az Erzsébetvárosi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola És Szakgimnázium egyszerre biztosít gimnáziumi és magas szintű művészeti képzést. Tanulóink a gimnáziumok klasszikus ismeretanyagát és a választott művészeti ág ismereteit sajátíthatják el nálunk. 

Nyílt napok, felkészítő foglalkozások, regisztráció

 

Nyílt órák a leendő kilencedik osztályosoknak és szüleiknek:

 

2019. november 13. 9-11 óra

2019. november 20. 9-11 óra

2019. december 11. 9-11 óra

Események, nyílt napok

 

„KERTÉSZ KEDD” FOGLALKOZÁSAI

 

2019. december 10. 16:30-17:00

2020. január 14. 16:30-17:00

2020. február 11. 16:30-17:00

INDULÓ OSZTÁLYAINK - 2020/2021 - 1. évf.

 

INDULÓ OSZTÁLYAINK

Két első osztályt indítunk, két választható profillal:

Programozás és emelt óraszámú angol

Dráma - tánc és emelt óraszámú angol 

Látogatás az Erkel Színházban

Szeptember 28-án a középiskolás színi növendékek az Erkel Színházban opera előadáson vettek részt. Az Opera kaland című rendezvénysorozatban Mozart, Figaro 2.0 című előadását láttok. Hogy miért 2.0? A rendező, Hábetler András célja volt, hogy a gyerekekhez korban, stílusban  közelebb álló szöveg, díszlet, jelmez segítse az opera megértését.

 

Az ARC kiállításon jártunk

Az 5. a és a 8.a osztály is járt a Városligetben az ARC kiállítást megnézni. Elsősorban a plakátok által használt színeket, formákat, figyelemfelhívó eszközöket vizsgálták.

Az 5-eseknek még egy kis játszótér is belefért a délutánba.

A 2.a osztályban is tökös nap volt

A szünet előtti utolsó délelőtt tartottuk a "Tökös nap"-ot osztályunkban. A szülők jóvoltából kóstolhattunk gyümölcsturmixot, tökös muffint, sült tököt, tökmagot... Megismerkedtünk a halottak napi régi hiedelmekkel, beszélgettünk a mai magyar és külföldi szokásokról. Készítettünk tökmécsest, Józsi bácsi segítségével faragtunk töklámpást. A finomságok megkóstolása után még egy kis közös játékra is maradt időnk.

SZÍNHÁZBAN VOLTUNK - 9/A


A Bethlen Téri Színházban vettünk részt a Magyar flódni : Kóstoltad már? című, rendhagyó, zenés irodalom- és történelemóráján Kováts Kriszta és Nyári Krisztián kalauzolásával. 
Köszönjük a támogatást a VII. kerületi önkormányzatnak!

Október 23. Csepelen

A Csepel Arénában szinis növendékeink adták elő az 1956 október 23-ai megemlékezés szabadtéri előadását.

TÖK-Nap a 4.a osztályban

" Borostyánkoszorút tökre ne tégy !"​

Jól sikerült a  témanap, minden órán a tök volt a főszereplő: rajzos matek, népmesék, szólások, közmondások, még gondolat-térkép is készült a tökről.
De a szórakozásra és a falatozásra is jutott idő.​Még azok is megkóstolták a tökös sütiket, akik nem ennék meg a sült tököt...
Köszönet az anyukáknak a sok finomságért, az apukáknak a tökfaragásért!  

1956 bélyegeken

 

 

 

 Az 1956-os forradalom 60. évfordulóját rendhagyó módon Bélyegmúzeumban ünnepelték meg iskolánk alsó tagozatos tanulói. Diákjainknak a bélyegeken keresztül mutatták be az 56-os forradalmat. Az előadás után a forradalom zászlaját és a Kossuth-címert rakták ki bélyegekből a gyerekek. 4-8. évfolyamosok pedig az ERöMŰVHÁZban a fotókiállítást néztek meg.

 

 

                                            A többi kép ITT tekinthető meg.

Megemlékezés

Iskolánkban az október 23-i ünnepséget október 21-én rendeztük. Erre a napra egy kis kiállítás is érkezett. 

Az ünnepségen a versek mellett két idős hölgy visszaemlékezéseit, valamint korabeli filmrészleteket is láthattak a diákok. Az énekkar két 50-es évekbeli dal előadásával színesítette a műsort.

Őszi szünet- 2016.

 

 

 

 

 

 
 Tisztelt Szülők!
 
Az őszi szünet 2016. november 2-4-ig tart.
Az őszi szünet előtti utolsó tanítási nap október 28-a.
Az őszi szünet utáni első tanítási nap november 7-e.
 
Az őszi szünet munkanapjain –
2016. november 2-3-4-én (szerda-csütörtök-péntek) - a kerületi összevont ügyelet
a Baross Gábor Általános iskolában lesz
(1078 Budapest, Hernád utca 42-46.)
 
Kérjük, hogy ügyeleti igényüket október 21-ig jelezzék gyermekük osztályfőnökénél.
Igénylés esetén az ebédbefizetés időpontja megegyezik a rendes befizetési időpontokkal.
 
Tisztelettel:   
Iskolavezetés
 
 
    2016. október 18.                                                                                                  

 

A 3.a osztály kenyeret sütött

A 3. a osztályosok ma kenyeret, pontosabban kenyérlángost sütöttek környezetórán. Derekas munka után jóízűen el is fogyasztották közös "alkotásukat".

Vasárnapi túra

Októberi túraverseny

 

Október 16-án, egy álmos vasárnap reggelen fázva, kicsit morcosan bújtunk ki a jó meleg ágyunkból. Csak attól jött meg a kedvünk, hogy tudtuk, egy klassz túra vár ránk a hegyekben.

Máskor nyolc órára is nehéz bekullognunk az iskolába, ma reggel, mintha csak angyalszárnyakon suhantunk volna, 7.20-ra már az iskola előtt voltunk Kati nénivel és Gabi nénivel. Tizenhatan jöttünk össze a tanár nénikkel, Ákos bácsival és a szülőkkel együtt.

Rendhagyó történelem óra szombaton

Az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából az Önkormányzat lehetőséget biztosított arra, hogy diákjainkhoz közelebb kerüljenek a VII. kerületben történt események. Ennek jegyében 2016- október 14-én Dr. Rácz Attila, a Fővárosi Levéltár főosztályvezetőjének  előadását élvezhették a gyerekek, míg másnap 15-én, a kerületben tettek sétát a forradalmi helyszíneken. Jártak a Blaha Lujza téren, a Royal Szállónál, az önkormányzat épületénél és a Klauzál téren is. 

Biztosan közelebb lehetett így hozni a diákokhoz a 60 évvel ezelőtti eseményeket.

Gólyabál

Iskolánk 12-es diákjai már hetek óta készülődtek, hogyan és mivel fogják meglepni a 9-eseket, hogy teljes értékű K30-as tanuló legyen a gólyából. Nos, ez az esemény 2016. október 14-én délután jött el. A 9-eseknek előzetes feladatokat kellett megoldani, majd kertésznek öltözve bevonulni a rendezvény helyéül szolgáló, feldíszített tornaterembe. A 9-esek műsorszáma után a vicces gólyaeskü jött, majd ajándékot is kaptak, egy gólyaálarcot, amit a 12-esek saját kezűleg készítettek el. A végzős színisek műsorszámai után folytatódtak a vidám feladatokkal tűzdelt vetélkedő. Remélem, hogy emlékezetes marad a gólyáknak ez a nap.

Börze Kőbányán

A 8. osztályos tanulók számára rendezett börzén iskolánk is megjelent. Bemutattuk, hogy szakgimnáziumunkban milyen irányban tanulhatnak tovább az érdeklődő és tehetséges diákok.

A műsorunk különösen nagy sikert aratott, a dalokat együtt énekelte a közönség a szereplőkkel.

Sírkertben jártunk

2016.október 13-án a borús idő dacára a reggeli órákban a 12.b, a délelőtti órákban pedig a 12.a. osztály tett látogatást a Fiumei úti nemzeti sírkertben. A vezetés jóvoltából a diákok megismerkedtek a temető kialakulásával, szerkezetével és nemzeti nagyjaink közül néhány jelentős személy síremlékével pl: Vörösmarty Mihály, Arany János, Xantus János, Erkel Ferenc. Bemehettek a most felújított Kossuth mauzóleumba és összehasonlíthatták a szintén gyönyörű mozaikokkal díszített Deák mauzóleummal is. 

Iskolai hazafias versmondó verseny

2016.október 12-én délután sorra gyülekeztek iskolánk színi termébe a szépen, ünneplőbe öltözött diákok, a nézők és néhány érdeklődő szülő is. A humán munkaközösség az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából hazafias versmondó versenyt hirdetett. Mátéfi Mária, Vida Katalin és Varga Barbara magyar szakos tanárnők az osztályversenyt követően nevezték diákjaikat az iskolai megmérettetésre. Igazgató úr megnyitóját követően színpadra léptek a versenyzők. A teljesség igénye nélkül hallhattuk Kölcseytől a Himnuszt, Huszt című verseket, Radnóti Nem tudhatom című költeményét. A zsűriben helyet foglalt Pugymer Bernadett tanárnő, Rákosfalvi Nóra könyvtáros és Belényesi Virág, 12-es színi tagozatos növendék. Végül három korcsoportban hirdettek első helyezést (5-6 osztály, 7-8 és a 9. évfolyam) és több külön díj is gazdára lelt.

Szép délután volt és jó volt verseket hallgatni a lelkes diákok előadásában. 

Szülők Akadémiája- Meghívó

 

Kedves Szülők, Nagyszülők, Érdeklődők!
Szeretettel várjuk gyermekükkel együtt előadásainkra, melyeken az iskolakezdést megkönnyítő ismeretekhez juthatnak. Részletekről ITT olvashatnak.

Bemutatkoztunk a "Szakmázz"-on

SZAKMÁZZ címmel pályaválasztási börze volt október 11-12-én a HUNGEXPO területén középiskolába készülőknek! Iskolánk középiskolás diákjai és tanárai is jelen voltak, és alig győzték az érdeklődők kíváncsiságát kielégíteni, amiről a fotók is tanúskodnak. Színi tagozatos növendékeink 11-én 15 perces műsorral kínáltak ízelítőt a színi tagozaton folyó munka gyümölcseiből. A 8. évfolyamosok nagy érdeklődéssel beszélgettek tanulóinkkal és megtekintették a színisek által előadott műsort.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt október 14-én, pénteken a Kőbányán megrendezett "Suliles" nevű börzén.

Megemlékezés-Október 6.

 

 

Az idei tanévben az aradi vértanúk kivégzésének emléknapjáról október 6-án emlékeztünk meg. A korábbi évektől eltérően az osztályokban, tanórai foglalkozás keretében tisztelegtünk történelmünk nagyjai előtt. A megemlékezés virágait az első emeleti folyosón, a Petőfi Sándor emléktáblánál helyeztük el.

 

 

                                            A többi kép ITT tekinthető meg.

Állatok világnapja

 

 

Október 4-én volt az Állatok világnapja. Iskolánkban több osztály is megemlékezett erről a napról. A 3.m osztály állatkerti sétát tervezett, az 1.m osztály a Zoo Caféba látogatott el. Pénteken pedig elhozhatták házi kedvenceiket az iskolába.

 

 

                                            A többi kép ITT tekinthető meg

Meghívó leendő elsősöknek

A 2.d osztály kirándulása

Az év utolsó nyári melegét kihasználva családi napot tartottunk a Kamaraerdei Nagyréten. Grilleztünk, kínai finomságokat ettünk.

 

Látogatás a Zeneakadémián

Okt. 4-én a Zenelabirintus című program keretében fedeztük fel a Zeneakadémia titkait, kipróbáltuk a Nagyterem messze földön híres akusztikáját, minikoncertet hallgattunk, s az is kiderült, hol lakik a Zene Szelleme...
 

Iskolánk a kerületi megemlékezésen

Az október 23-ai kerületi megemlékezésen iskolánk adta a műsort

Október 23-i megemlékezés

 

 

Iskolánkban október 22-én emlékeztünk meg 1956 mártírjairól. A 8.k osztály ünnepi műsorával gondoltunk az egykori eseményekre, a szabadságért kiállt hősökre.
Az 1956. október 23-i műsort összeállította és betanította Dudás Rita a diákok osztályfőnöke.
Elismerés illeti a közönséget is, akik fegyelmezetten, méltósággal figyelték a helyszínen folyó eseményeket.  Köszönet minden szereplőnek a méltó megemlékezésért!

 

 

                                            A többi kép ITT tekinthető meg.

Töklámpás készítés Halloweenre

 

 

Október 21-én a 2.m osztály töklámpásokat faragott a közelgő Halloweenre. A gyerekek könyökig belemásztak a készülő lámpásba. A nehezebb részeknél Eszter néni és Anna néni is besegített. Az osztályteremben kész töklámpások sejtelmesen világították be a gyerekek örömére.

 

 

                                          A többi képet ITT tekinthetik meg.

 

A Boldog Iskolásévekért Alapítvány rendezvénysorozata

 

 

 

A Boldog Iskolásévekért Alapítvány rendezvénye az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola, Szakiskola és Szakközépiskolában.Október 21-én került sor A Boldog Iskolásévekért Alapítvány második rendezvényére, mely immár a hagyományosnak számító programsorozatunk keretén belül valósult meg iskolánk Dob utca 85. alatti épületében.
Népi kultúránk ápolásaképpen most is táncházra invitáltuk vendégeinket, melyhez a talpalávalót népzenészek szolgáltatták. A hangszerekkel meg is ismerkedhettek a gyerekek.
A táncház utáni kézműves foglalkozások most sem maradtak el, az ősz jegyében munkálkodhattak lelkesen kicsik és nagyok, segítették őket iskolánk tanítói. Vendégeink között tudhattunk kerületi és kerületünkön kívüli óvodásokat és szüleiket is.
Következő programalkalmaink:
november 10-én kedden a Kertész u. 30-ban, majd a program záró rendezvénye december 2-án szerdán a Dobsuliban.
Várjuk érkezésüket 16 órától, ismét óvodásoknak való táncházat és különféle kézműves foglalkozásokat szervezünk. A táncház tervezett kezdési ideje kb. 16.15-kor lesz, melybe a később érkezők is be tudnak kapcsolódni.

A rendezvénysorozatot Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata támogatja.

Grecsnik Györgyi

 

 

                                      A többi kép ITT tekinthető meg.

Beiskolázás a 2016/17-es tanévben

A 2016/2017-es tanévben

 

induló osztályaink:

 

 

 

Magyar-angol két tanítási nyelvű osztály

 

 

 

   a -ban

 

 

 

A Dobsuli magyar-angol két tanítási nyelvű oktatási intézménykéntaz 1995/1996-os tanévtől működik.

 

Alsó tagozatos két tanítási nyelvű osztályainkban a heti 5 órában, csoportbontásban, anyanyelvi tanárok segítségével történő angol oktatás mellett a rajz, technika, testnevelés, ének és környezetismeret tantárgyakat angol nyelven is tanítjuk.

 

Iskolánk profiljában kiemelkedő szerepet tölt be a hagyományok, a kultúra tisztelete.

 

                       

 

Fontosnak tartjuk az egymás iránti toleranciát, a különböző kultúrákból érkező, más hagyományokkal rendelkező tanulók befogadását, segítjük sikeres beilleszkedésüket.

 

 

 

Hungarian – English

 

Dual Language Primary School,

 

Vocational and Secondary School of Erzsébetváros

 

 

 

The two parts of our school started operating in 1890 in Dob Street, and in 1889 in Kertész Street. A new institution was founded in 2011.

 

 

 

We have been teaching English for 40 years.

 

Our Dual Language Classes have been operating since 1995. In these classes, English is taught 5 lessons a week, in groups, and with the support of native–speaking teachers.

 

Some subjects: Art, Craft, PE, Music and Environmental Studies are also taught in the target language in our lower primary classes.

 

 

 

Respect for traditionsand different culturesis the foundation in our school philosophy. We believe in the importance of tolerance and see diversity as a value.

 

Our school has been welcoming students coming from other countries and cultures and has been supporting their traditions and successful integration for over ten years.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komplex művészeti osztály

 

a -ban

 

 

 

A komplex művészeti osztályunkba járó tanulóinknak képzőművész-pedagógus által vezetett alkotó jellegű képzőművészet órákat tartunk. Ének-zene óráinkon a Kodály-módszer szerint haladunk, továbbá furulya- és néptánc oktatást biztosítunk. Lehetőség van 1. osztálytól kezdve az angol nyelvelsajátítására is.

 

Szoros együttműködést ápolunk a Szív-Kamara Alapfokú Művészetoktatási Intézménnyel, mely tanulóinknak a tanév végén fellépési lehetőséget ad.

 

 

                                               

 

 

 

 

 

 

 

Szeretettel várjuk Önt és Gyermekét

 foglalkozásainkraés nyílt napjainkra:

 

 

„ DOBSZERDA”

 

2015. október 21. és december 2.16 órától                        

„Körtánc” hagyományőrző foglalkozás                                                                

Programmes aiming at preserving Hungarian traditions on                       

 October 21st, December 2nd 2015 from 4.00 pm.                                        

 2016. január 27., február 10., 24. és március 9. 

16.00-tól 16.35-ig kézműves foglalkozás

2016. január 20., február 3., 17. és március 2.

16.00-tól 16.35-ig angol dalok és mondókák

 

„Dobszerda” activities: 

 January 20th, 27th, February 3rd, 10th, 17th, 24th,                             

March 2nd, 9th 2016from 4.00 to 4.35 pm.

 

Nyílt napjaink: 2016. február 24., március 9. és 16.

Program: 9 órától tájékoztató az iskoláról,                                                   
10 órától tanítási órák látogatása.

A gyermekeket is szeretettel várjuk!

Open days:February 24th, March 9th and 16th 2016                                                        

Introduction of the school from 9 am,

visiting lessons from 10 am.      

                                                                                                              
                                                                                                                            

 

 

 

 

 

 

Novemberi programok

2015.november

Megemlékezés október 23-áról

Csütörtökön 10 órakor az iskola tornatermében megemlékeztünk az 1956. október 23-ai eseményekről. Az ünnepi műsort 8.b osztály színitagozatos diákjai adták, közreműködött az iskola énekkara.

Halloween az 1.d osztályban

Képek a jó hangulatú programról.

Beiskolázás -Dobsuli 2016/2017-es tanév

 

A 2016/2017-es tanévben

induló osztályaink:

 

Magyar-angol két tanítási nyelvű osztály

 

   a -ban

 

A Dobsuli magyar-angol két tanítási nyelvű oktatási intézménykéntaz 1995/1996-os tanévtől működik.

Alsó tagozatos két tanítási nyelvű osztályainkban a heti 5 órában, csoportbontásban, anyanyelvi tanárok segítségével történő angol oktatás mellett a rajz, technika, testnevelés, ének és környezetismeret tantárgyakat angol nyelven is tanítjuk.

Iskolánk profiljában kiemelkedő szerepet tölt be a hagyományok, a kultúra tisztelete.

 

 

 

 

 

 

 

Fontosnak tartjuk az egymás iránti toleranciát, a különböző kultúrákból érkező, más hagyományokkal rendelkező tanulók befogadását, segítjük sikeres beilleszkedésüket.

 

Hungarian – English

Dual Language Primary School,

Vocational and Secondary School of Erzsébetváros

 

The two parts of our school started operating in 1890 in Dob Street, and in 1889 in Kertész Street. A new institution was founded in 2011.

 

We have been teaching English for 40 years.

Our Dual Language Classes have been operating since 1995. In these classes, English is taught 5 lessons a week, in groups, and with the support of native–speaking teachers.

Some subjects: Art, Craft, PE, Music and Environmental Studies are also taught in the target language in our lower primary classes.

 

Respect for traditionsand different culturesis the foundation in our school philosophy. We believe in the importance of tolerance and see diversity as a value.

Our school has been welcoming students coming from other countries and cultures and has been supporting their traditions and successful integration for over ten years.

 

 

 

 

Komplex művészeti osztály

a -ban

 

A komplex művészeti osztályunkba járó tanulóinknak képzőművész-pedagógus által vezetett alkotó jellegű képzőművészet órákat tartunk. Ének-zene óráinkon a Kodály-módszer szerint haladunk, továbbá furulya- és néptánc oktatást biztosítunk. Lehetőség van 1. osztálytól kezdve az angol nyelvelsajátítására is.

Szoros együttműködést ápolunk a Szív-Kamara Alapfokú Művészetoktatási Intézménnyel, mely tanulóinknak a tanév végén fellépési lehetőséget ad.

 

 

 

 

Szeretettel várjuk Önt és Gyermekét

foglalkozásainkraés nyílt napjainkra:

 

„ DOBSZERDA”

2015. október 21. és december 2.16 órától                                      

„Körtánc” hagyományőrző foglalkozás                                              

Programmes aiming at preserving Hungarian traditions on 

October21st, December 2nd 2015 from 4.00 pm.

 

2016. január 27., február 10., 24. és március 9. 

16.00-tól 16.35-ig kézműves foglalkozás

2016. január 20., február 3., 17. és március 2.

16.00-tól 16.35-ig angol dalok és mondókák

Dobszerda” activities:

 January 20th, 27th, February 3rd, 10th, 17th, 24th,

March 2nd, 9th 2016from 4.00 to 4.35 pm.

 

Nyílt napjaink: 2016. február 24., március 9. és 16.

Program: 9 órától tájékoztató az iskoláról,

10 órától tanítási órák látogatása.

A gyermekeket is szeretettel várjuk!

Open days:

February 24th, March 9th and 16th 2016

Introduction of the school from 9 am,

visiting lessons from 10 am.

Az 1. d osztály kirándulása

Október 17-én az 1.d osztály kellemes napot töltött a Budakeszi Vadasparkban. Az időjárás is kegyeibe fogadott bennünket; kitisztult az ég, előbújt a nap.  Megcsodálhattuk az őszi erdőt. Tanulmányozhattuk az állatokat. Sokat meg is simogattunk,      etettünk.                                                                                                                                 

Igazi családi kirándulás volt, negyvenegyen jöttünk össze.

A fotókat köszönjük a Müller-Aczél családnak!

Középiskolai jelentkezés

A középfokú beiskolázás ismertetése

 

Alapítványi nyitó rendezvény

 

 „Lép a Tavasz, kuncog a Nyár, csosszan az Ősz, Tél hezitál.

 Együtt járják, mégis oly egyedül! Körtáncukhoz senki se’ hegedül.”

                                                                       Tóthárpád Ferenc: Körtánc

 

A Boldog Iskolásévekért Alapítvány rendezvénye az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola,

Szakiskola és Szakközépiskolában


Október 13-án került sor A Boldog Iskolásévekért Alapítvány nyitó rendezvényére, mely immár a hagyományosnak számító programsorozatunk keretén belül valósult meg iskolánk Kertész utca 30. alatti épületében. 
Népi kultúránk ápolásaképpen most is táncházra invitáltuk vendégeinket, melyhez a talpalávalót népzenészek szolgáltatták hegedűn és kétfenekű dobon. 
A hangszerekkel meg is ismerkedhettek a gyerekek. A táncház utáni kézműves foglalkozások most sem maradtak el, az őszi szüret jegyében munkálkodhattak lelkesen kicsik és nagyok, segítették őket iskolánk tanítói. Vendégeink között tudhattunk kerületi és kerületünkön kívüli óvodásokat és szüleiket is.

Következő programalkalmaink:
október 21-én szerdán iskolánk Dob utca 85. szám alatti épületében,
november 10-én kedden a Kertész u. 30-ban,
majd a program záró rendezvénye december 2-án szerdán a Dobsuliban.
Várjuk érkezésüket 16 órától, ismét óvodásoknak való táncházat és különféle kézműves foglalkozásokat szervezünk. A táncház tervezett kezdési ideje kb. 16.15-kor lesz, melybe a később érkezők is be tudnak kapcsolódni.

A rendezvénysorozatot Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata támogatja.
           

  Grecsnik Györgyi
      A Boldog Iskolásévekért   
 Alapítvány elnöke

 

 

 

                                            A többi kép ITT tekinthető meg.

Sissi királyné rajzpályázat

A rajzpályázatról részletes kiírást ITT olvashat. A nevezési ITT tölthető le.

A népmese napja

 

 

 

A népmese napját 2005 óta Benedek Elek születésnapjának évfordulóján, azaz szeptember 30-án ünnepeljük Magyarországon. Erről a nevezetes napról a 3. k osztály tanulói a könyvtárban emlékeztek meg.
A gyerekek először megismerkedtek Benedek Elek életének egy-egy részletével, bepillanthattak az akkori iskolai életbe, majd Balogh Ramóna, Baranyi Rebeka és Lakatos Bogi 7. m osztályos tanulók meséket olvastak fel.
Ezután az ifjú mesehallgatók az elhangzottakkal kapcsolatos totót töltötték ki, majd puzzle-t raktak ki, végül mesekiegészítés volt a feladatuk. A hangulatos és tartalmas foglalkozást követően a gyerekek Benedek Elek fényképével ellátott könyvjelzőt készítettek.
A harmadikosok a napköziben közösen plakátot készítettek, s a „Minden napra egy mese” program keretében minden gyerek egy mesét mondott el az osztályban.
Szeptember 30-a alkalmából a könyvtárunkból kölcsönözhető könyveinkből kiállítást is rendeztünk.
A foglalkozást Ambrus Edina és Fóris Katalin szervezte.

                                              A többi kép ITT tekinthető meg.

 

Játék délután

 

 

Október 9-én  játék délutánt szervezett a DÖK. A gyerekek rengeteg játék közül választhattak. A játékhevében sokan észre sem vették, hogy elrepült az idő és vége lett a jó hangulatú programnak. A délutánt Gömöry Zoltánné (Marika néni) és Oláh Mihályné Halasi Ilona Ila néni tartotta.

 

 

                                             A többi kép ITT nézhető meg.

Szüreti Kölyöknap

 Kedves gyerekek, szülők, kedves családok!
2015. október 18-án, vasárnap délelőtt 10.00-13.00 óráig újra ingyenes Kölyöknap a Nemzeti Színházban.

Sikeres adománygyűjtés

 

 

 

 

 

 

 

 Szeptemberben iskolánkban adománygyűjtést szerveztünk a menekült gyerekek részére. Elsősorban téli ruhákat, kabátokat, melegebb cipőket, csizmákat gyűjtöttünk. 15 zsáknyi adományt hoztak a gyerekek és a szülők. A felajánlásra szánt ruhákat, cipőket Dudás Rita tanárnő és Tillinger Péter igazgató úr szállította el a Bérkocsi utca 41. szám alatt található gyűjtőpontra, ahol a "Segítsünk együtt a menekülteknek!" önkéntesekből álló csoport vette át az adományt. Mindenkinek köszönjük a segítséget!

ÚJRA CSALÁDI SZOMBAT!

 

 

 

 

 

 

 Pár év szünet után ismét Családi szombatot szervezünk, amelyre szeretettel várjuk iskolánk tanulóit, szüleiket, nagyszüleiket, testvéreiket, unokatestvéreiket, rokonaikat és barátaikat, hogy együtt eltölthessünk egy kellemes szombat délelőttöt. További információ ITTolvasható.

Az aradi vértanúk emléknapja

                                                                                             

Iskolánkban ezen a napon a hagyományhoz hűen a diákok és a tanárok egy-egy szál virággal érkeztek, amit aztán mindenki az osztályával közösen, az első emeleten a tizenhárom vértanú fényképe előtt helyezett el. Egész délelőtt égett a megemlékezés mécsese. Itt álltak díszőrséget a DÖK képviselői. A megemlékezés virágjait délben Ági néni és Laci bácsi kíséretével a Fiumei úti temetőbe vitték ki a diákok. A virágokat nemzetünk nagyjainak sírjára helyezték el. A sírkerti sétát a Deák Ferenc és Batthyány-mauzóleumban tett látogatás zárt le.

 

 

                                             A többi kép ITT tekinthető.

Csarnokavató

Október 3-án a 4.a osztály odasurrant a Klauzál téri csarnok megnyitójára. A polgármester úr és az államtitkár úr beszéde után részesei lehettünk a szalag átvágásának. Reméljük erről hírt adathatunk majd 10-15 év múlva a gyermekeinknek is.

Őszi szünet

Tisztelt Szülők!

Az őszi szünet 2015. október 26-tól
2015. október 30-ig tart. 
Az őszi szünet előtti utolsó tanítási nap
2015. október 22. (csütörtök),
az őszi szünet utáni első tanítási nap
2015. november 2. (hétfő).

Előzetes jelentkezés alapján
az őszi szünet munkanapjaira
ügyeletet szervezünk
az Alsóerdősori Bárdos Lajos
Általános Iskolában:
1074 Budapest, Alsóerdősor u. 14-16.

Igénylés esetén
az ebédbefizetés időpontja és helyszíne:
2015.10.13. 14.00-17.00 óráig Dobsuli, 1. emelet
2015.10.14. 7.30-10.00 óráig Dobsuli 1. emelet
A fent megjelölt időpontokon túl
lehetőség van pótbefizetésre
az Akácfa u 61. szám alatt 7.30-14.00 óra között.

Kérjük, hogy a jelentkezéseket
október 14-ig juttassák el az osztályfőnökökhöz.

2015. október 5.     Tisztelettel:        Iskolavezetés

 

Flashmob a Madách téren

 

Szeptember 22-én egy fantasztikus flashmobbal vette kezdetét az erzsébetvárosi diákok vetélkedősorozata, a 7 Próba. A kerületi gyerekek az Örömódát adták elő a Madách téren. Erzsébetváros Önkormányzata a kerületi működtetésű intézményeiben általános és középiskolásoknak szóló versenysorozatot indított, mely hét
különböző területet - természetismeret, sport, alkotóművészet, előadóművészet, történelem, környezetvédelem, reáltudományok - foglal magába. Ezen a nyitó rendezvényen iskolánk is rész vett.               

Zselenkó Ágnes

 

FOTÓ: Emődy Zoltán

A Világ Legnagyobb Tanórája

 

 

 

A Világ Legnagyobb Tanórája nem más, mint   a UNICEF  globális oktatási projektje, amelyhez számos ország csatlakozott. A világ minden részén egy időben - szeptember utolsó hetében – az általános iskolás gyermekek a Globális Célokról tanultak. 
A Dobsuli 4. k osztályos tanulói is részt vettek a programban. Megvitatták, hogy mik azok a Globális célok, amelyek az Föld védelmét, az emberiség jobb életét és a fenntartható fejlődést szolgálják.
Ötleteket gyűjtöttek, hogy a következő 15 évben mik legyenek azok a legfontosabb tennivalók, amelyek az ő generációjukra várnak, ha eleget akarnak tenni a kitűzött céloknak.
Megállapították, hogy a legalapvetőbb céljuk az, hogy tehetségük legjavát nyújtva tanuljanak, hogy felnőttként majd részt tudjanak venni a célok megvalósításában.


Ráczné Balassa Ildikó

 

 

Erzsébetvárosi futó- és gyaloglónap

Erzsébetvárosi futó- és gyaloglónap

A zene világnapja


Az UNESCO Nemzetközi Tanácsa Yehudi Menuhin kezdeményezésre emelte október 1-jét A zene világnapja rangjára.
Ennek tiszteletére október elsején Györgyi néni flashmobot szervezett az iskola udvarán, ahol a diákok közösen énekelték el az Erdő, erdő, de magas a teteje, Csalogány az erdőn, Zöld erdőben valamint a Mély erdőn című dalokat. A közös éneklés erejét és örömét élvezhették az éneklésben részt vevő diákok ebben a spontán megmozdulásban.

 

 

 

 

A zene világnapja

Október 1-én ünnepeljük a zene világnapját. Ezen a napon iskolánk is gitár- és énekszótól volt hangos.

7. kerületi Futó- és Gyaloglónap

A múlt hétvégén rendezték meg a 7. kerületi Futó- és Gyaloglónapot, amelyen iskolánk igazgatója és diákjai is részt vettek. Az iskolák közötti versenyben II. helyezést értünk el. Gratulálunk!

 

fotók: BSI/Róth Tamás

 

 

Nyelvvizsga tájékoztató

 

 Október 7-én György Mariann, British Council munkatársa tájékoztatót tartott a szülőknek a Cambridge angol nyelvvizsgák követelményeiről.  Az előadás anyagáról bővebben ITT olvashatnak. A tájékoztatón készült képek ITT tekinthetők meg.

 

 

 

Október 23-ára emlékezve - Projektnap

Október 18-án projektnapot tartottunk iskolánkban a közelgő nemzeti ünnepünk alkalmából. Az 1. órában az osztályok megemlékeztek az 1956-os forradalomról. Az osztályok különböző módon emlékeztek meg az ünnepről: voltak, akik videó filmet néztek az ’56-os eseményekről, máshol plakátokat készítettek, míg máshol olvastak az október 23-i eseményekről. A következő órában feladatlapokat töltöttek ki a tanulók. Ezután az alsós diákok kézműves foglalkozáson békegalambot készítettek, amit az első emeleten kialakított emlékhely felett helyeztek el. A felső tagozatosok választott helyszínekre mentek ki (Corvin köz, Kossuth tér - Vértanúk tere, 56-osok tere), ahol a történelmi helyszínhez kapcsolódó feladatlapot töltöttek ki.

   

                                           A többi kép ITT tekinthető meg.

Iskolai vers- és prózamondó verseny

 

 2014.10.08-án rendeztük meg a vers és prózamondó versenyünket, melyre alsós kisdiákjaink lelkesen készültek. A Sissi teremben az első és a második osztályosok, a könyvtárban a harmadikos-negyedikesek versenye zajlott. A diáktársak mellett lelkesen drukkoltak a szülők is. A zsűri mindkét helyszínen nehéz helyzetben volt, hiszen a versenyzők felkészültsége nagyon alapos és színvonalas volt. A megmérettetésben a zsűri a biztos szövegtudást, szép kiejtést és a kifejező előadásmódot értékelte. A legjobb teljesítményt nyújtó tanulók képviselhetik iskolánkat a kerületi versenyen, amely október 22-én kerül megrendezésre. Minden résztvevőnek gratulálunk!

  

       A többi kép ITT tekinthető meg.

        A versenyen a következő eredmények születtek:
 

1. évfolyam:
                                     Fuksz Jonatán
                                  Békési Luca
2. évfolyam:
                                      Gherghel Zoé
                                      Gaál Benjamin
3. évfolyam:
                                 Bán Adrienn
                                       Kozsla Kitti Laura
4. évfolyam:
                                   Szoldán Szófia
                                    Gulyás BotondKirándulás Vácra

Az október 18-i témanap keretében a 10. a osztály Vácra látogatott. A kis csapat tagjai készültek a város nevezetességeiből: Vác története, Székesegyház építése, a festő Franz Anton Maulbertsch munkássága, valamint a freskó készítésének menete. Majd a város nevezetessége, a múmiák következtek. Szakavatott vezető kalauzolt bennünket először a tárlók között, majd pedig egy középkori pincében, ahol a kiállítás látható. A gyerekek megtanulták a különbséget kereszt és feszület között, azt, hogy egy rózsafüzére volt egy embernek, s azt vele temették, valamint, hogy ha nagyon drága volt a díszruhája, akkor azt az örökös kapta meg.

Pillanatok a szombati témanapról

Alsó tagozat

A „tök” nem csak az egyre divatosabb Halloween ünnepről juthat eszünkbe!

Alsós témanapunkon annak is utánajártunk, hogy a magyar néphagyományban miként bukkan fel: lopótök, kobaktök, szólások, közmondások, népmesék a tökről…

Az elsősök a közeli virágboltban ismerkedtek a tökfélékkel, tökmagból számokat, betűket készítettek, a nagyobbak meséket dramatizáltak, gondolattérképet készítettek, könyveket ismertettek.

Leendő 1. osztályosoknak

Induló osztályaink a

2015/2016. tanévben!

 

Magyar-angol két tanítási nyelvű osztály

 •     heti 5 óra angol nyelven
 •    anyanyelvi tanárok
 •    egyéni szókincs-fejlesztés
 •    nyelvvizsga

Informatika osztály

 •      1. osztálytól  informatika
 •      ügyességi, logikai játékok
 •      ECDL (Európai Számítógép-használói Jogosítvány)
 •      német vagy angol nyelv
 •      választható drámajáték, tánc

Egyetemisták a pénzügyi kultúráért

"Egyetemisták a pénzügyi kultúráért" nevű projekt keretében a Corvinus Egyetem - FAKT Szakkollégiuma- egy kötetlen tanórán való részvételt ajánlott diákjainknak. Az előbbi projektjüket a Pricewaterhouse Coopers: ’Másokról szól’ című társadalmi felelősségvállalás pályázatára készítették el.

Jeles Nap az alsó tagozaton

Október eleji jeles időszak a "Ferenc-hét", az őszi búza vetésének ideje.

Ebből az alkalomból az osztályunkban tartott érdekes bemutatót egy igazi pék, Szépe Dorka apukája. Mesélt a kenyérsütés történetéről, hozott kovászt, élesztőt, lisztféleségeket, kenyérsütő eszközöket.

Bemutatott sok-sok kenyérfajtát, amit végül meg is kóstolhattunk.

 

2.a osztály

Látogatás a Sírkertben

A 12. osztályosoknál már hagyománynak tekinthető, hogy látogatást tegyenek a Fiumei úti sírkertben. Ez most is így történt: szeptember 29-én a 12. a-sok, míg október 3-án a b osztályosoknak volt lehetőségük barangolni nemzeti nagyjaink síremlékei között.Vörösmarty Mihál nevének érdekes írásmódjára mindenki felfigyelt. Arany János síremléke mellett a tölgyfák a verssorait jutatták eszünkbe. A Kossuth mauzóleum állapota miatt nem látogatható, de Deák Ferenc mauzóleumában a mozaikok valóban aprólékos kidolgozásúak. A sok nevezetes személy közül csak néhány, akinek síemléke mellett elsétáltunk: Erkel Ferenc, Xantus János, Antall József, Károlyi Mihály, Jókai Mór, Lotz Károly stb.

Zenei Világnap

A mai napon iskolánkban méltó megemlékezést tartottunk a Zenei Világnapon. A tanulók, elsősorban a színitagozatosok, minden szünetben énekeltek az emeleteken.

Újra a Nemzetiben a színi tagozatosok!

2014, szeptember 21-én a magyar dráma napján tartották a Nemzeti Színházban a Magyar Kultúra Napja alkalmából 2015. január 24-én rendezendő Ádámok és Évák nevet viselő színházi találkozó sorsolását.

Iskolánk, csakúgy, mint tavaly nyolc másik művészeti képzést folytató iskola társaságában meghívást kapott a rendezvényre.


Ezúttal bibliai történeteket fognak előadni a színis iskolák, a sorsolás alapján a Kertész utcai diákok " Az irgalmas szamaritánus " című jelenetet állítják színpadra.
 
Képünk a sorsolás után készült a nagyszínpadon, melyen Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója, Bendzsák István, az előadás rendezője és az eseményen jelen lévő színi tagozatos tanulók láthatók.

Színitagozat fellépése

Kenyér fesztivál a várban

 Nem sokat pihentek a színi tagozat növendékei a bulgáriai turnét követően, hiszen augusztus 30-án szombaton a Várban a Főszezon 14 nevű rendezvény keretében, másnap 31-én vasárnap pedig Pestlőrincen,

a Lakatos Napok keretében adtak elő mintegy egy órás musical és operett előadást a kilátogató szép számú közönség örömére.