JoomlaTemplates.me by Discount Bluehost
×

Figyelmeztetés

JFolder: :fájlok: Az elérési út nem mappa. Elérési út: /nfsmnt/hosting2_1/c/f/cf207990-eea7-430d-8fd5-3c6168c93ab8/erzsebetvarosiiskola.hu/web/images/2014/k3045esély

×

Megjegyzés

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/2014/k3045esély


Szűrő

Szalagtűző Bál 2016

Pénteken este volt a 12. évfolyam szalagtűző bálja. A rangos ünnepség keretében láthattuk a végzősök osztálytáncát és az esemény fénypontját, a bécsi és az angol keringőt. A színvonalas műsort a 9. és a 12.b osztály adta. A rendezvényt jelenlétével megtisztelte Vattamány Zsolt Úr, Erzsébetváros polgármestere.

4.a osztály a Zeneakadémián

November 25-én a Zeneszínjáték című drámapedagógiai programon vettünk részt a Zeneakadémián.

Képzeletben végigjártuk a jó és a gonosz birodalmát, sokféle játék során  (pl. Kérdezd Paminát, Zenetolmácsolás, Stop, mit láttál ) próbáltuk megfejteni a szereplők jellemét. 
Óriási élmény volt, hogy személyesen megjelent köztünk az Éj királynője és Sarastro főpap, a Zeneakadémia énekművészei személyében. 
Kiálltuk a tűz- és vízpróbát,megszelídítettük a harcosokat, a mérleg nyelve játékban​Paminát próbáltuk jó útra téríteni, végül Sarastro áldását adta az ifjú párra. ​

HÁLAADÁS ÜNNEPE A 2/D OSZTÁLYBAN

Ma az észak-amerikai hagyományokat követve hálaadási napot tartottak az angol-magyar kéttannyelvű 2. d osztályosaink. Papírpulykához készítettek szárnyakakat, babot dobtak célba egy vödörbe, diót és tobozt kanalaztak össze egy dobozba, és más hasonló mókákkal múlatták a délutánt november negyedik csütörtökén. A szülők az ilyenkor szokásos finomságokkal borították meg az asztalt, hogy a a gyomroknak sem legyen oka panaszra.

5.a játékot készített

Játékokat készítettünk. Gombfoci és ki nevet a végén.

A 4.a és az 5.a osztály programja

Ma az Erőművház rendezvényein bepillanthattunk fogyatékos embertársaink mindennapjaiba.
Délután a Baltazár Színház műsorát láttuk.
Segítőikkel, Kecskés Karina színművésznővel és Müller Péter Sziámival kortárs költők megzenésíteťt verseiből adtak elő, megtudhattuk Sziámi első intőjének történetét, melyet az "Apukám  kiskorában..." c versben örökített meg, de hallhattunk tőlük bluest, sanzont, kuplét,operettrészletet is.
Köszönjük a szervezőknek ezt a különleges élményt.                                                
4.a és 5.a osztály
{gallery}k3045esély{/gallery}

 

5.a osztály Ökoprogramja

Elkészültek a öko kulacsok és uzsonnás dobozok. 

4.a hulladékcsökkentési program

Ma kulacsokat és uzsonnás dobozokat tettünk egyénivé, akrilfestékkel készültek a vízálló minták.

Ezzel az akcióval arra hívjuk fel a figyelmet, hogy ha mindenki ilyen színes dobozokban, kulacsokban hozza a tízórait, jelentősen csökkenthetjük a csomagolási hulladékot.​​

Libanap a 2.a osztályban

November 11- én, Márton napján a 2. a osztály felelevenítette az ünnep eredetét, magyar hagyományait, népi játékait. Az ünnepkörhöz tartozó libás kóstoló sem maradhatott el, a gyerekek maguk készítették az ínycsiklandó falatkákat. Kóstolhattunk libamájat,  libazsírt és libatepertőt is.

NYÍLT NAP a szakgimnáziumban


Szerda délelőtt rengeteg diák és szülő látogatott el középiskolánk nyílt napjára, ahol a 9. és 12.-es színi növendékeink három óráján vehettek részt az érdeklődők. Délután a felvételi előkészítőre is sokan ott maradtak, hogy belekóstoljanak a szakmai munkába.

Múzeumok Őszi Fesztiválján volt a 4.a osztály

A  Múzeumok Őszi Fesztiválján, november 8- á a "Nyomozás a Zsinagóga árnyékában" c. múzeumpedagógiai foglalkozáson vett részt 15 gyerek a 4. a- ból.

Öt kis csapatnak elrejtett képrészleteket kellett megtalálni külső helyszíneken, majd felfedezni a képek közötti összefüggéseket.

Közben sok érdekességet tudtunk meg kerületünk egyik nevezetességéről, a zsinagógáról, a múzeumról és ​a látványraktárról is. 

Előítéleteink, félelmeink azzal szemben vannak általában, amit nem ismerünk, ami furcsa a számunkra. Ezért is fontos, hogy bepillanthattunk a számunkra eddig ismeretlen falak mögé, megismertünk más hagyományokat, szokásokat.

 

 

Mesefilm vetítés az 1.d osztályban

Mesefilm vetítéssel csatlakoztak az 1.d osztályosok a "Nagy Dia Nap" rendezvénysorozathoz

DÖK gyűlés

 

November 19-én DÖK gyűlést tartottunk az alsó és a felső tagozaton. Az alsó tagozaton Ildikó néni a felső tagozaton Marika néni és Laci bácsi adta át az okleveleket az elmúlt hónapok alatt kiemelkedő eredményt elért diákoknak. A papírgyűjtés eredményeit is kihirdették.

 

 

                                            A többi kép ITT tekinthető meg.

Látogatás a Földművelésügyi Minisztériumban

Iskolánk 7.b osztálya a mai napon látogatást tett a Földművelésügyi Minisztérium a Tudomány Ünnepe című rendezvényen.

A papírgyűjtés eredményei

 

 

 

Kedves Gyerekek!

Véget ért az őszi papírgyűjtési akció! Az eredményeket ITTtekinthetitek meg.

 

 

 

Őszbúcsúztató az alsó tagozaton

Pénteken az alsósokelköszöntek az ősztől.

Az 1. a- sok a szeptemberi becsengetés óta megismerkedtek az őszi hónapokkal, gyümölcsökkel.

Rendhagyó környezetismeret óra

Közlekedésbiztonsági rendhagyó környezetismeret óra

Ismét egy érdekes foglalkozású apuka mesélt munkájáról a 2. a-soknak. Kollégájával együtt közlekedésbiztonsági dolgokra hívták fel a gyerekek figyelmét.

Figyelmeztették a gyerekeket a rájuk leselkedő egyéb veszélyekre is, amit odafigyeléssel megelőzhetnek!

Szalai Klára „Sorsok és arcok” c. kiállítása

 

Szalai Klára„Sorsok és arcok” c. kiállítása látható
iskolánk Dob utcai épületének első emeletén

2014. november 20-27-ig
H-P: 7.30-8.00 és 15.45-16.45 között.

 A kiállítást az Egy Mosoly Egyesület támogatja.

 A kiállított alkotások megvásárolhatók.
A befolyt teljes összeget az Egy Mosoly Egyesület iskolánk javára ajánlja fel.
Az alkotásokkal kapcsolatos részletek az iskola titkárságán találhatók.

 Szeretettel várjuk
az érdeklődő szülőket, hozzátartozókat.

 

 

A többi kép ITT tekinthető meg.

 

 

 

MID bemutató óra

 

November 7-én Dudás Rita magyar mint idegen nyelv tanár MID bemutatót tartott 7-8. osztályos migráns tanulókkal.
Mivel a Miskolci Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete Együtthaladó V. - pályaorientáció migráns fiataloknak (EIA/2013/1.1.1.) című projektje fut iskolánkban, az együttműködés folyamatos az egyetem munkatársaival. A program célja, hogy a migráns gyerekek beilleszkedését, tanulását segítsék különböző könyvekkel. Az idei segédanyag a 7-8. korosztályos tanulókat célozta meg, mivel fő témája az Önismeret, Pályaorientáció és Szakmák Magyarországon volt. Ez majd a továbbtanulásukat, későbbi, munkahelyen való elhelyezkedésüket segíti.
A bemutató órára a projekt menedzsere, és a tankönyv két szerzője is ellátogatott. Látogatásuk során alkalmuk volt megnézni, hogy hogyan használják az általuk kifejlesztett tankönyvet MID órán a tanulók és a pedagógus.

 

                                           A többi kép ITT tekinthető meg.

Érdekes programok a 2.a osztályban

November 6-án születésnapot ünnepeltek a 2.a osztályban. A diafilm 60 éves lett. Este az Örökmozgó moziban megnéztük a „Vetített kép csodálatos világa” című diatörténeti kiállítást, majd Süveges Gergő diafilm-nagykövet köszöntője után a mozivásznon pörögni kezdtek a diafilmek, neves színészek felolvasásával.

November 11-én kalandos délutánt töltöttünk az Európeum Áruházban.

Marslakócskák pályázat

Évek óta örömmel veszünk részt a "marslakócskák" című pályázaton.

Óvónénik látogatása

A mai napon óvónénik látogattak az első osztályokba. Megnézték, hogy volt óvodásaik mi mindent tanultak az első néhány hónap alatt.

A muzsika világa

 November 17-én A Muzsika Világa bérlet első koncertjén voltak a Dobsuli alsó tagozatos diákjai. A koncertet az Uránia Nemzeti Filmszínházban rendezték meg. A gyerekeket Balog József zongoraművész fantasztikus zongorajátéka kápráztatta el. A technikának köszönhetően nagyban és közelről is láthatták a gyermekek a zongorista sebesen rohanó ujjait a billentyűkön. A művész bekötött szemmel is játszott. A műsort egy táncospár tette még látványosabbá. A házigazda és játékmester - a gyermekek nyelvét kiválóan beszélő - Lakner Tamás volt. Az előadáson a következő zeneművekből hallhattunk részleteket:

Mozart: A-dúr zongoraszonáta (Török induló), K 331
Muszorgszkij: Egy kiállítás képei – Kiscsibék tánca a tojásban; Két zsidó beszélgetése
Debussy: Golliwogg’s Cake-walk
Mendelssohn–Liszt–Horowitz: Nászinduló a Szentivánéji álomból
Joplin: Ragtime
Kurtág György: Játékok – Állatok a zongorán
Daquin: A kakukk
Debussy: Az elefánt bölcsődala
Bartók: Medvetánc
Liszt: 2. magyar rapszódia

 

 

                        Az előadáson készült képek ITT tekinthetők meg.

 

 

Hagyományőrző műsor

 

November 14-én került sor A Boldog Iskolásévekért Alapítvány 3. éve megrendezésre kerülő, így már hagyományosnak számító programsorozatának idei év második műsora. Volt élő zene sok-sok népi játék és alkotóműhely.

 

 

                                            A többi kép ITT tekinthető meg.

 

 

 

Angol nyelvű vers-és prózamondó verseny

 November 10-én tartottuk meg iskolánkban az angol nyelvű vers- és prózamondó versenyt, melyre az idei évben sokan jelentkeztek.
A két tannyelvű tagozaton különösen fontosnak tartjuk, hogy azok diákok, akik már kiválóan beszélik és értik az angol nyelvet, képesek legyenek egy 2-3 perces angol nyelvű vers vagy prózai mű előadására. A gyerekek minden segítséget megkaptak angoltanáraiktól és anyanyelvi tanáraiktól ahhoz, hogy színpadra állhassanak egy ilyen megméretkezés alkalmával. A diákokat négytagú zsüri rangsorolta, melynek tagjai voltak: Sinka Hilda, David Barnie, Tülkös Ágnes, Nagyné Stramszky Katalin. Gratulálunk mindenkinek!


Angol nyelvű vers-és prózamondó verseny eredményei

I.kategória: (1-2. osztály)

I. hely                  Jánoska Márk 2.d
II. hely                Vápréti Zóra 1.k
                         Ignéczi-Kovács Kolos 2.k
III. hely              Békési Luca 1.k
                        Pék Molnár Ármin 2.d

II.kategória: (3-4. osztály)     

I.hely                 Sápi Laura4.k
                        Karimi Nóra 3.k
II.hely               Sziráki Ráhel 3.d
                       Bán Adrienn 3.d
III.hely             Harangozó Lili 4.k
                      Borbély Kamilla 4.k

       különdíj: Wolde Alex 4.m

III.kategória: (5-6. osztály)

I.hely             Körtélyesi Bálint 6.k
II.hely            Kovács Lili 5.k
III.hely           Bishender Alex 5.k


IV.kategória: (7-8. osztály)

I.hely         Suha Gréta 8.k
II.hely        Decsi Bálint 7.k
III.hely       Frommer Júlia 7.k

       különdíj: Kroboth Lili 7.k

 

 

                                            A többi kép ITT tekinthető meg.

 

Márton napi programok

Márton nap az alsóban

 November 11-én felelevenítettük és eljátszottuk Márton püspök legendáját, ismerkedtünk a jeles naphoz kapcsolódó népszokásokkal, időjárási megfigyelésekkel.

Egész nap a libáké volt a főszerep, a mesék, versek, mondókák, népi játékok, kézműves foglalkozások során.

Halloween

 

Az angolszász ünnep jellegzetes szokásainak felelevenítése sok-sok éve hagyomány a Dobsuliban. Mint kéttannyelvű iskola, fontosnak tartjuk az angol- amerikai kultúra és hagyományainak megismerését, átélését. Diákjaink minden évben nagy izgalommal várják a Halloween party-t. A félelmetes jelmezekbe öltözött diákok az iskola tornatermében gyülekeztek.
Ezt követően Hajni néni és Péter bácsi megnyitotta a „rémségek ünnepét”. Az osztályok rövid műsorral színesítették a programot. Ezután felkeresték a különböző helyszíneket a gyerekek, ahol sok érdekes program várta őket. Legnagyobb élmény a kísértetházban (Haunted House) szereztek a résztvevők.

 

 

                                           A többi kép ITT tekinthető meg.

Házi rajzverseny

 

November 5-én házi rajzversenyt rendeztünk, és nagy örömünkre minden korcsoportból szép számmal jelentkeztek az alsó tagozatos kisdiákok. Ráhangolódásképp egy mesét hallgattak meg a résztvevők Marika néni illetve Ica nénitől.  Szabadon választott technikával álmodhatták meg művüket  a vállalkozó kedvű művészpalánták.
Rengeteg színes elképzelés, varázslatos munka született, a zsűrinek rettenetesen nehéz dolga akadt. De kívánunk a jövőben is épp ilyen nehéz munkát a döntéshozóknak!


A rajzverseny eredménye:


I. Kiss Alexandra  2.d
II. Kálloy-Molnár István  2.k
III. Marián Hanna  2.k

I. Sápi Laura Sára  4.k
II. Bán Adrienn  2.k
III. Nagy Marunák Vivien  4.k

 

 

A többi kép ITT tekinthető meg.

A Béke Nemzetközi Napja a Dobsuliban

 

Az idén, szeptember 21.-én, harmincadik alkalommal emlékeztek meg világszerte a Béke Nemzetközi Napjáról. Az idei év témája: Minden embernek joga van a békéhez. Ez az üzenet sajnos napjainkban is aktuális. Jelenleg 16 békefenntartó misszió zajlik a világon, a fegyveres konfliktusok hírei pedig a mindennapjaink részei Ukrajnától, Szíriáig. Iskolánk tanulói között is vannak olyanok, akik a háborús övezetekből menekültek hazánkba. Ezért is tartottuk fontosnak, hogy szeptember 22-én együtt emlékezzünk meg a Béke Nemzetközi Napjáról. Diákjaink kék pólóba érkeztek ma iskolába. A harmadik szünetben az udvaron egy hatalmas békét szimbolizáló jelet alakítottunk ki.

 

                                         

„Év múlik, évet ér…”

 

Október 16-án került sor A Boldog Iskolásévekért Alapítvány 3. éve megrendezésre kerülő, így már hagyományosnak számító programsorozatának nyitó eseményére.
Október 16-án került sor A Boldog Iskolásévekért Alapítvány 3. éve megrendezésre kerülő, így már hagyományosnak számító programsorozatának nyitó eseményére az iskola Dob utca 85. szám alatti épületében, a Dobsuliban. Népi hagyományaink ápolásaként ismét vidám táncházra vártuk óvodás vendégeinket és szüleiket, melyet iskolánk tanítója, Nagy Anna vezetett. A táncház utáni kézműves foglalkozás most sem maradt el, kis vendégeink iskolánk tanítói segítségével diócsörgőt és népi motívumos könyvjelzőt készíthettek. A program kellemes hangulatban telt el. A további alkalmak november 13-án és december 11-én csütörtökönként 16 órakor lesznek. Az eseményekre szeretettel várjuk az érdeklődő óvodásokat és szüleiket. A rendezvénysorozatot Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata támogatja.

                                                                                                                         A Boldog Iskolásévekért Alapítvány

 

 

                                            A többi kép ITT tekinthető meg.

Gyermelyi gyárlátogatás

 

Október 13-án szakiskolásaink gyárlátogatáson vettek részt Magyarország piacvezető tésztagyárában, a Gyermely Zrt-nél.
A gyár bejáratnál Kemenczki Edina kereskedelmi képviselő és Bokros Gábor marketing igazgatóhelyettes fogadták a diákokat és a kísérő tanárokat. Az igazgatósági épületben a gyár marketingosztályának vezetői röviden bemutatták a Gyermelyi tésztagyár történetét. Az előadás során kiderült, hogy nagy privatizációs „viharok” közepette a Gyermelyi Zrt. a mai napig kizárólagos magyar tulajdonban van. Az előadást követően két csoportra oszlott csapatot Szijj Imre külkereskedelmi igazgató helyettes és Bokros Gábor vezette végig a hatalmas gyártelepen. Közelről az egész high-tech városra jellemző kép már nem tűnt olyan ijesztőnek, misztikusnak.
Először a tésztagyártás folyamatát láthatták a tanulók a hatalmas üzemrészben, ahol óriási automata gépsorok készítették a különböző tésztafajtákat. Mivel minden munkafolyamat zárt egységekben történik, a diákok a vendégfolyosó üvegablakain keresztül láthatták a termelés menetét.
A részletes idegenvezetést audio-guide-on keresztül lehetett hallani. Majd tojástörő üzemrészt a késztermékek raktározását, a szállítást és a közelmúltban átadott malomüzemet láthatták az érdeklődő fiatalok. Rengeteg új tapasztalatot és tudást szereztek a diákjaink, amit az iskola falain belül nem tudtak volna megkapni, hiszen itt közvetlenül nézhették végi a gyártás különböző folyamatait, a hatalmas tésztagyártó gépeket, valamint a munkakörülményeket és a különböző munkamódokat.
Az üzemlátogatás vége egy ízletes ebéd zárta, természetesen nem hiányozhatott az asztalról a gyermelyi tészta. A látogatás végén Tillinger Péter az iskolánk igazgatója fejezte ki köszönetét a vendéglátók felé. A tésztagyár munkatársainak jóvoltából a gyerekek és a kísérő tanáraik egy több termékből álló ajándékcsomagot kaptak.

 

 

                                            A többi kép ITT tekinthető meg.

Keresés