JoomlaTemplates.me by Discount Bluehost

Szűrő

A 2.a osztályban is tökös nap volt

A szünet előtti utolsó délelőtt tartottuk a "Tökös nap"-ot osztályunkban. A szülők jóvoltából kóstolhattunk gyümölcsturmixot, tökös muffint, sült tököt, tökmagot... Megismerkedtünk a halottak napi régi hiedelmekkel, beszélgettünk a mai magyar és külföldi szokásokról. Készítettünk tökmécsest, Józsi bácsi segítségével faragtunk töklámpást. A finomságok megkóstolása után még egy kis közös játékra is maradt időnk.

SZÍNHÁZBAN VOLTUNK - 9/A


A Bethlen Téri Színházban vettünk részt a Magyar flódni : Kóstoltad már? című, rendhagyó, zenés irodalom- és történelemóráján Kováts Kriszta és Nyári Krisztián kalauzolásával. 
Köszönjük a támogatást a VII. kerületi önkormányzatnak!

Október 23. Csepelen

A Csepel Arénában szinis növendékeink adták elő az 1956 október 23-ai megemlékezés szabadtéri előadását.

TÖK-Nap a 4.a osztályban

" Borostyánkoszorút tökre ne tégy !"​

Jól sikerült a  témanap, minden órán a tök volt a főszereplő: rajzos matek, népmesék, szólások, közmondások, még gondolat-térkép is készült a tökről.
De a szórakozásra és a falatozásra is jutott idő.​Még azok is megkóstolták a tökös sütiket, akik nem ennék meg a sült tököt...
Köszönet az anyukáknak a sok finomságért, az apukáknak a tökfaragásért!  

Megemlékezés

Iskolánkban az október 23-i ünnepséget október 21-én rendeztük. Erre a napra egy kis kiállítás is érkezett. 

Az ünnepségen a versek mellett két idős hölgy visszaemlékezéseit, valamint korabeli filmrészleteket is láthattak a diákok. Az énekkar két 50-es évekbeli dal előadásával színesítette a műsort.

A 3.a osztály kenyeret sütött

A 3. a osztályosok ma kenyeret, pontosabban kenyérlángost sütöttek környezetórán. Derekas munka után jóízűen el is fogyasztották közös "alkotásukat".

Vasárnapi túra

Októberi túraverseny

 

Október 16-án, egy álmos vasárnap reggelen fázva, kicsit morcosan bújtunk ki a jó meleg ágyunkból. Csak attól jött meg a kedvünk, hogy tudtuk, egy klassz túra vár ránk a hegyekben.

Máskor nyolc órára is nehéz bekullognunk az iskolába, ma reggel, mintha csak angyalszárnyakon suhantunk volna, 7.20-ra már az iskola előtt voltunk Kati nénivel és Gabi nénivel. Tizenhatan jöttünk össze a tanár nénikkel, Ákos bácsival és a szülőkkel együtt.

Rendhagyó történelem óra szombaton

Az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából az Önkormányzat lehetőséget biztosított arra, hogy diákjainkhoz közelebb kerüljenek a VII. kerületben történt események. Ennek jegyében 2016- október 14-én Dr. Rácz Attila, a Fővárosi Levéltár főosztályvezetőjének  előadását élvezhették a gyerekek, míg másnap 15-én, a kerületben tettek sétát a forradalmi helyszíneken. Jártak a Blaha Lujza téren, a Royal Szállónál, az önkormányzat épületénél és a Klauzál téren is. 

Biztosan közelebb lehetett így hozni a diákokhoz a 60 évvel ezelőtti eseményeket.

Gólyabál

Iskolánk 12-es diákjai már hetek óta készülődtek, hogyan és mivel fogják meglepni a 9-eseket, hogy teljes értékű K30-as tanuló legyen a gólyából. Nos, ez az esemény 2016. október 14-én délután jött el. A 9-eseknek előzetes feladatokat kellett megoldani, majd kertésznek öltözve bevonulni a rendezvény helyéül szolgáló, feldíszített tornaterembe. A 9-esek műsorszáma után a vicces gólyaeskü jött, majd ajándékot is kaptak, egy gólyaálarcot, amit a 12-esek saját kezűleg készítettek el. A végzős színisek műsorszámai után folytatódtak a vidám feladatokkal tűzdelt vetélkedő. Remélem, hogy emlékezetes marad a gólyáknak ez a nap.

Börze Kőbányán

A 8. osztályos tanulók számára rendezett börzén iskolánk is megjelent. Bemutattuk, hogy szakgimnáziumunkban milyen irányban tanulhatnak tovább az érdeklődő és tehetséges diákok.

A műsorunk különösen nagy sikert aratott, a dalokat együtt énekelte a közönség a szereplőkkel.

Sírkertben jártunk

2016.október 13-án a borús idő dacára a reggeli órákban a 12.b, a délelőtti órákban pedig a 12.a. osztály tett látogatást a Fiumei úti nemzeti sírkertben. A vezetés jóvoltából a diákok megismerkedtek a temető kialakulásával, szerkezetével és nemzeti nagyjaink közül néhány jelentős személy síremlékével pl: Vörösmarty Mihály, Arany János, Xantus János, Erkel Ferenc. Bemehettek a most felújított Kossuth mauzóleumba és összehasonlíthatták a szintén gyönyörű mozaikokkal díszített Deák mauzóleummal is. 

Iskolai hazafias versmondó verseny

2016.október 12-én délután sorra gyülekeztek iskolánk színi termébe a szépen, ünneplőbe öltözött diákok, a nézők és néhány érdeklődő szülő is. A humán munkaközösség az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából hazafias versmondó versenyt hirdetett. Mátéfi Mária, Vida Katalin és Varga Barbara magyar szakos tanárnők az osztályversenyt követően nevezték diákjaikat az iskolai megmérettetésre. Igazgató úr megnyitóját követően színpadra léptek a versenyzők. A teljesség igénye nélkül hallhattuk Kölcseytől a Himnuszt, Huszt című verseket, Radnóti Nem tudhatom című költeményét. A zsűriben helyet foglalt Pugymer Bernadett tanárnő, Rákosfalvi Nóra könyvtáros és Belényesi Virág, 12-es színi tagozatos növendék. Végül három korcsoportban hirdettek első helyezést (5-6 osztály, 7-8 és a 9. évfolyam) és több külön díj is gazdára lelt.

Szép délután volt és jó volt verseket hallgatni a lelkes diákok előadásában. 

Bemutatkoztunk a "Szakmázz"-on

SZAKMÁZZ címmel pályaválasztási börze volt október 11-12-én a HUNGEXPO területén középiskolába készülőknek! Iskolánk középiskolás diákjai és tanárai is jelen voltak, és alig győzték az érdeklődők kíváncsiságát kielégíteni, amiről a fotók is tanúskodnak. Színi tagozatos növendékeink 11-én 15 perces műsorral kínáltak ízelítőt a színi tagozaton folyó munka gyümölcseiből. A 8. évfolyamosok nagy érdeklődéssel beszélgettek tanulóinkkal és megtekintették a színisek által előadott műsort.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt október 14-én, pénteken a Kőbányán megrendezett "Suliles" nevű börzén.

Meghívó leendő elsősöknek

A 2.d osztály kirándulása

Az év utolsó nyári melegét kihasználva családi napot tartottunk a Kamaraerdei Nagyréten. Grilleztünk, kínai finomságokat ettünk.

 

Látogatás a Zeneakadémián

Okt. 4-én a Zenelabirintus című program keretében fedeztük fel a Zeneakadémia titkait, kipróbáltuk a Nagyterem messze földön híres akusztikáját, minikoncertet hallgattunk, s az is kiderült, hol lakik a Zene Szelleme...
 

Csarnokavató

Október 3-án a 4.a osztály odasurrant a Klauzál téri csarnok megnyitójára. A polgármester úr és az államtitkár úr beszéde után részesei lehettünk a szalag átvágásának. Reméljük erről hírt adathatunk majd 10-15 év múlva a gyermekeinknek is.

Erzsébetvárosi futó- és gyaloglónap

Erzsébetvárosi futó- és gyaloglónap

A zene világnapja

Október 1-én ünnepeljük a zene világnapját. Ezen a napon iskolánk is gitár- és énekszótól volt hangos.

Nyelvvizsga tájékoztató

 

 Október 7-én György Mariann, British Council munkatársa tájékoztatót tartott a szülőknek a Cambridge angol nyelvvizsgák követelményeiről.  Az előadás anyagáról bővebben ITT olvashatnak. A tájékoztatón készült képek ITT tekinthetők meg.

 

 

 

Október 23-ára emlékezve - Projektnap

Október 18-án projektnapot tartottunk iskolánkban a közelgő nemzeti ünnepünk alkalmából. Az 1. órában az osztályok megemlékeztek az 1956-os forradalomról. Az osztályok különböző módon emlékeztek meg az ünnepről: voltak, akik videó filmet néztek az ’56-os eseményekről, máshol plakátokat készítettek, míg máshol olvastak az október 23-i eseményekről. A következő órában feladatlapokat töltöttek ki a tanulók. Ezután az alsós diákok kézműves foglalkozáson békegalambot készítettek, amit az első emeleten kialakított emlékhely felett helyeztek el. A felső tagozatosok választott helyszínekre mentek ki (Corvin köz, Kossuth tér - Vértanúk tere, 56-osok tere), ahol a történelmi helyszínhez kapcsolódó feladatlapot töltöttek ki.

   

                                           A többi kép ITT tekinthető meg.

Iskolai vers- és prózamondó verseny

 

 2014.10.08-án rendeztük meg a vers és prózamondó versenyünket, melyre alsós kisdiákjaink lelkesen készültek. A Sissi teremben az első és a második osztályosok, a könyvtárban a harmadikos-negyedikesek versenye zajlott. A diáktársak mellett lelkesen drukkoltak a szülők is. A zsűri mindkét helyszínen nehéz helyzetben volt, hiszen a versenyzők felkészültsége nagyon alapos és színvonalas volt. A megmérettetésben a zsűri a biztos szövegtudást, szép kiejtést és a kifejező előadásmódot értékelte. A legjobb teljesítményt nyújtó tanulók képviselhetik iskolánkat a kerületi versenyen, amely október 22-én kerül megrendezésre. Minden résztvevőnek gratulálunk!

  

       A többi kép ITT tekinthető meg.

        A versenyen a következő eredmények születtek:
 

1. évfolyam:
                                     Fuksz Jonatán
                                  Békési Luca
2. évfolyam:
                                      Gherghel Zoé
                                      Gaál Benjamin
3. évfolyam:
                                 Bán Adrienn
                                       Kozsla Kitti Laura
4. évfolyam:
                                   Szoldán Szófia
                                    Gulyás BotondKirándulás Vácra

Az október 18-i témanap keretében a 10. a osztály Vácra látogatott. A kis csapat tagjai készültek a város nevezetességeiből: Vác története, Székesegyház építése, a festő Franz Anton Maulbertsch munkássága, valamint a freskó készítésének menete. Majd a város nevezetessége, a múmiák következtek. Szakavatott vezető kalauzolt bennünket először a tárlók között, majd pedig egy középkori pincében, ahol a kiállítás látható. A gyerekek megtanulták a különbséget kereszt és feszület között, azt, hogy egy rózsafüzére volt egy embernek, s azt vele temették, valamint, hogy ha nagyon drága volt a díszruhája, akkor azt az örökös kapta meg.

Pillanatok a szombati témanapról

Alsó tagozat

A „tök” nem csak az egyre divatosabb Halloween ünnepről juthat eszünkbe!

Alsós témanapunkon annak is utánajártunk, hogy a magyar néphagyományban miként bukkan fel: lopótök, kobaktök, szólások, közmondások, népmesék a tökről…

Az elsősök a közeli virágboltban ismerkedtek a tökfélékkel, tökmagból számokat, betűket készítettek, a nagyobbak meséket dramatizáltak, gondolattérképet készítettek, könyveket ismertettek.

Leendő 1. osztályosoknak

Induló osztályaink a

2015/2016. tanévben!

 

Magyar-angol két tanítási nyelvű osztály

  •     heti 5 óra angol nyelven
  •    anyanyelvi tanárok
  •    egyéni szókincs-fejlesztés
  •    nyelvvizsga

Informatika osztály

  •      1. osztálytól  informatika
  •      ügyességi, logikai játékok
  •      ECDL (Európai Számítógép-használói Jogosítvány)
  •      német vagy angol nyelv
  •      választható drámajáték, tánc

Egyetemisták a pénzügyi kultúráért

"Egyetemisták a pénzügyi kultúráért" nevű projekt keretében a Corvinus Egyetem - FAKT Szakkollégiuma- egy kötetlen tanórán való részvételt ajánlott diákjainknak. Az előbbi projektjüket a Pricewaterhouse Coopers: ’Másokról szól’ című társadalmi felelősségvállalás pályázatára készítették el.

Jeles Nap az alsó tagozaton

Október eleji jeles időszak a "Ferenc-hét", az őszi búza vetésének ideje.

Ebből az alkalomból az osztályunkban tartott érdekes bemutatót egy igazi pék, Szépe Dorka apukája. Mesélt a kenyérsütés történetéről, hozott kovászt, élesztőt, lisztféleségeket, kenyérsütő eszközöket.

Bemutatott sok-sok kenyérfajtát, amit végül meg is kóstolhattunk.

 

2.a osztály

Látogatás a Sírkertben

A 12. osztályosoknál már hagyománynak tekinthető, hogy látogatást tegyenek a Fiumei úti sírkertben. Ez most is így történt: szeptember 29-én a 12. a-sok, míg október 3-án a b osztályosoknak volt lehetőségük barangolni nemzeti nagyjaink síremlékei között.Vörösmarty Mihál nevének érdekes írásmódjára mindenki felfigyelt. Arany János síremléke mellett a tölgyfák a verssorait jutatták eszünkbe. A Kossuth mauzóleum állapota miatt nem látogatható, de Deák Ferenc mauzóleumában a mozaikok valóban aprólékos kidolgozásúak. A sok nevezetes személy közül csak néhány, akinek síemléke mellett elsétáltunk: Erkel Ferenc, Xantus János, Antall József, Károlyi Mihály, Jókai Mór, Lotz Károly stb.

Zenei Világnap

A mai napon iskolánkban méltó megemlékezést tartottunk a Zenei Világnapon. A tanulók, elsősorban a színitagozatosok, minden szünetben énekeltek az emeleteken.

Újra a Nemzetiben a színi tagozatosok!

2014, szeptember 21-én a magyar dráma napján tartották a Nemzeti Színházban a Magyar Kultúra Napja alkalmából 2015. január 24-én rendezendő Ádámok és Évák nevet viselő színházi találkozó sorsolását.

Iskolánk, csakúgy, mint tavaly nyolc másik művészeti képzést folytató iskola társaságában meghívást kapott a rendezvényre.


Ezúttal bibliai történeteket fognak előadni a színis iskolák, a sorsolás alapján a Kertész utcai diákok " Az irgalmas szamaritánus " című jelenetet állítják színpadra.
 
Képünk a sorsolás után készült a nagyszínpadon, melyen Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója, Bendzsák István, az előadás rendezője és az eseményen jelen lévő színi tagozatos tanulók láthatók.

Színitagozat fellépése

Kenyér fesztivál a várban

 Nem sokat pihentek a színi tagozat növendékei a bulgáriai turnét követően, hiszen augusztus 30-án szombaton a Várban a Főszezon 14 nevű rendezvény keretében, másnap 31-én vasárnap pedig Pestlőrincen,

a Lakatos Napok keretében adtak elő mintegy egy órás musical és operett előadást a kilátogató szép számú közönség örömére.

 

Keresés